Ensimmäisessä työpäivässä uuden tiimin kanssa on aina tietynlaista innostusta ja jännitystä – olitpa sitten uunituore esimies tai uuden tiimin vetäjäksi siirtyvä kokeneempi johtaja. Uudet tiimiläiset saattavat pohtia, millainen on heidän tuleva esimiehensä ja uutta esimiestä saattaa jännittää, millaisia ovat tiimiläiset.

Ensimmäinen päivä on mahtava mahdollisuus lähteä rakentamaan luottamusta tiimin kanssa heti alusta alkaen ja tehdä positiivinen ensivaikutelma. Tähän postaukseen on koottu vinkkejä, miten ensimmäiseen työpäivään kannattaa valmistautua ja mitä ensimmäisenä päivänä olisi kenties hyvä tehdä.

esimies-johtaja-ensimmäinen-työpäivä-helena-kastikainen-blogi

1. Valmistautuminen

Esittele itsesi etukäteen

Kun tiedät saaneesi uuden työtehtävän, kysy omalta esimieheltäsi, onnistuuko tiimin briefaaminen etukäteen. Tällä tavoin tiimiä voidaan valmistella uuden esimiehen aloittamiseen osana työporukkaa. Voit sopia vaikka lyhyestä etäpalaverista, jossa sinut esitellään tiimille tai lähettää porukalle etukäteen pienen infon itsestäsi. Parasta olisi, jos pääset tutustumaan tiiminjäseniin ennakkoon paikan päällä ja kyselemään ihmisistä ja heidän työstään. Esitellessäsi itseäsi muista kertoa, miten innoissasi olet tiimiin liittymisestä.

Jos johdat isompaa organisaatiota tai vuorotyöläisiä (esimerkiksi kymmenien henkien tiimiä), lähetä itsestäsi ilmoitustaululle pienimuotoinen esittelyteksti kuvan kanssa. Et välttämättä pääse tutustumaan kaikkiin ensimmäisten päivien aikana tai etukäteen, joten voit hyvin esitellä itsesi muilla keinoilla. Näin luot positiivisen ja helposti lähestyttävän ensivaikutelman, ja tiiminjäsenet tunnistavat sinut esimiehekseen seuraavan kerran, kun tapaatte kasvotusten.

Henkinen valmistautuminen

Oma mentaalipuolen valmistautuminen on tärkeää ennen ensimmäistä päivää. Olet liittymässä uuteen tiimiin toteuttaaksesi yrityksen visiota, strategiaa ja missiota. Oleellista näiden toteutumisessa on mm. johtajan kyky vaikuttaa ihmisiin, heidän motivaatioonsa ja ympäristöön, joka antaa edellytyksen onnistumiselle.

Ensimmäisenä päivänä todennäköisesti alkaa sinun perehdyttämisesi työhön. Valmistele itsellesi valmiiksi kysymyksiä, jotka ovat itsellesi tärkeitä työsi kannalta. Kenties haluat keskustella edeltäjäsi kanssa normaalin perehdytyksen lisäksi keskeneräisistä projekteista, seurattavista tunnusluvuista, kehitettävistä asioista tai tiimiläisten vahvuuksista. Kirkasta itsellesi oma roolisi ja mieti etukäteen, mitä asioita on oleellista tietää, jotta voit onnistua.

Kulttuuriin sopeutuminen

Ota etukäteen selvää yrityksen kulttuurista, esimerkiksi miten työpaikalla pukeudutaan. Sopiiko yrityksen kulttuuriin esimerkiksi rennompi pukeutuminen vai odotetaanko esimiesten olevan huolitellumpia. Asulla viestität arvostavasi työyhteisöä ja heidän toimintatapojaan. Voit haastatella kulttuurista omaa tulevaa esimiestäsi tai esimieskollegaasi. Voit hyvin soittaa vastaavassa positiossa olevalle tulevalle työkaverillesi, esitellä itsesi ja kysellä, mihin kaikkeen olisi hyvä varautua yrityksen kulttuurin osalta.

esimies-johtaja-ensimmäinen-työpäivä-helena-kastikainen-blogi

2. Ensimmäinen työpäivä

Tutustu ihmisiin

Älä jämähdä kulmahuoneeseen tuijottamaan myyntilukuja ensimmäisenä päivänä, vaan käy tervehtimässä jokaista tiimisi jäsentä. Kysele rennosti tiimiläisten kuulumisia, heidän työstään, kokemuksistaan yrityksessä, vastuualueistaan. Tutustu tiiminjäseniin. Opettele myös tiimiläistesi nimet. Nimien opetteluun voi mennä hetki (varsinkin ison tiimin kohdalla), mutta nimen opetteleminen osoittaa arvostusta ja kiinnostusta tiimiläisiä kohtaan.

Keskity positiivisiin asioihin

Uuden esimiehen sormet saattavat syyhytä päästä kehittämään työyhteisön toimintaa. Vältä kuitenkin kritisoimasta ihmisiä heti ensimmäisenä työpäivänä. On vaikea rakentaa luottamusta ja positiivista ensivaikutelmaa, jos alkaa ensimmäisenä jakamaan avokätisesti kehittävää palautetta. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Keskity sen sijaan tarkkailemaan, missä asioissa tiimi on erityisen hyvä ja anna tunnusta hyvin tehdyistä asioista.

Rakenna hyvää ilmapiiriä

Tiimiläisiäsi todennäköisesti jännittää uuden esimieheen tutustuminen. Voit murtaa jäätä ihmisten kanssa jutustelulla ja tervehtimällä heitä oma-aloitteisesti. Pelon ja jännityksen ilmapiirin murtaminen on välttämätöntä luottamuksen rakentamisessa. Tämän lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota omaan elekieleen. Hymyile. Pidä kehosi avoimena ja katso ihmisiä silmiin, kun he puhuvat sinulle. Ole kiinnostunut ja läsnä. Älä esimerkiksi selaa puhelinta, kun tiiminjäsenet esittelevät itseään.

Suunnittele tulevat päivät tai viikot

Parhaiten tiimiin ja työhön pääsee käsiksi omat kädet mullassa ja havainnoimalla. Kysy tiimiläisiltäsi, onko sinulla mahdollisuutta tulla tulevina päivinä tutustumaan heidän työhönsä tarkemmin ja sovi osallistumisista esimerkiksi palavereihin tai asiakastapaamisiin. Aikatauluttakaa nämä yhdessä. Palavereissa esittele itsesi lyhyesti, mutta keskity sen jälkeen tarkkailemaan työskentelytapoja ja tapaamisen kulkua. Voit myöhemmin alkaa jakaa ideoitasi, mutta ennen tätä on pyrittävä muodostamaan kokonaiskuva havainnoimalla, haastattelemalla ja kuuntelemalla.

Voit myös ensimmäisen päivän aikana sopia tiiminjäsenten kanssa tapaamisia, joissa varaat enemmän aikaa tiimiläisten haastatteluun. Ensimmäisten viikkojen aikana kannattaa kysellä työporukalta, mitkä asiat toimivat työpaikalla hyvin, mihin asioihin kaivataan kehitystä ja miten voit auttaa tiimiläisiä onnistumaan heidän työssään. Varaamalla keskusteluille aikaa kalenteristasi annat henkilökunnalle mahdollisuuden valmistautua ja pohtia teemoja syvemmin.

Johtajan työskentelytavat

Osoita ensimmäisestä päivästä lähtien, mikä on roolisi – johtaa ihmisiä, ei manageroida pelkkiä asioita. Tehtävänäsi on auttaa tiimiäsi onnistumaan heidän työssään, ei käskyttää pikkuasioissa tai tuoda omaa osaamistasi jatkuvasti esiin. Älä esimerkiksi puhu jatkuvasti omista saavutuksistasi tai kerro, mitä aiemmassa työssäsi tehtiin erityisen hyvin. Auta sen sijasta tiimiäsi parhaimpaan suoritukseen. Kirkasta itsellesi, millainen johtaja haluat olla esimerkiksi kohtaamisissa henkilökuntasi kanssa ja toimi sen mukaisesti ensimmäisestä päivästä lähtien. 

esimies-johtaja-ensimmäinen-työpäivä-helena-kastikainen-blogi

Pssst. Esikoiskirjani Pikkupomosta johtajaksi on ilmestynyt. Voit tilata sen itsellesi vaikkapa Adlibriksestä.

MainosEsikoiskirjani Pikkupomosta johtajaksi löytyy myös äänikirjana mm. Bookbeat-palvelusta. Mikäli et ole kokeillut palvelua aiemmin, saat uutena käyttäjänä 2 viikon kokeilujakson tästä linkistä. BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa on 200 000 e- ja äänikirjaa. BookBeatista löytyy kirjoja kaiken ikäisille ja kaikkiin makuihin! Etu on voimassa kaikille uusille BookBeat-asiakkaille. Saat rekisteröityessäsi valita minkä tilauspaketin haluat kokeilujaksosi jälkeen. Kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun paketin mukaisesti. Voit milloin tahansa lopettaa tilauksesi, BookBeatilla ei ole sitovaa määräaikaa.  Lunasta itsellesi 2 viikon kokeilujakso.

Lue lisää postauksia:

Ilmaisia ladattavia:

Mitä eroa on positiivisella palautteella ja kehulla?

Tilaa julkaisematon artikkeli helpottamaan työskentelyäsi valmentavana esihenkilönä.

Kiitos tilauksesta - Kurkkaa sähköpostisi, jonne toimitan oppaan pikimmiten.