Valitse sivu

Taito johtaa itseään on yksi yrittäjien ja esimiesten tärkeimmistä taidoista.

Itsensä johtamiseen liittyy mm. taito asettaa tavoitteita ja taito suunnitella tavoitteisiin vievät rutiinit. Kun toimintasuunnitelma tavoitteisiin pääsemiseksi on valmis, tarvitaan myös taito pitää itsensä liikkeessä ja tehdä sovitut asiat.

Kaikki johtaminen ja muutos lähtee kyvystä johtaa itseään.

Itsensä johtamiseen tarvitaan:

  1. Selkeät tavoitteet
  2. Taito suunnitella tavoitteisiin vievät rutiinit
  3. Toimintasuunnitelman teko
  4. Motivaation ylläpitäminen ja ruokkiminen

Lataa ilmainen tavoitetyökirja täältä.

helena-kastikainen-blogi-tavoite-työkirja-2020-ladattava.

Kun kysyn ihmisiltä heidän tavoitteistaan, ovat ne yleensä uraan tai hyvinvointiin liittyviä:

”Haluan valmistua tämän vuoden aikana.”

”Aion aloittaa uuden harrastuksen.”

”Haen uutta työpaikkaa.”

Ja samaan aikaan suurella osalla ei ole välttämättä tavoitteita ollenkaan. Tässä ei toki ole mitään väärää. Ilman tavoitteita olen omalla kohdallani huomannut, että elämä on enemmän ajelehtimista ja sattumalta saatan päästä mukaviin lopputuloksiin. Yleensä käy kuitenkin päinvastoin. Ilman tavoitteita olen enemmän hengailija kuin tekijä.

Työelämässä tavoitteet meille asettaa yleensä joku muu. Se saattaa olla asiakas tilausta jättäessä tai esimies antaessaan myyntitavoitteita. Yrittäjänä puolestaan tavoitteiden asettaminen ja oman työn suunnittelu on yrittäjän vastuulla. Siviilielämässä – oli kyse sitten työntekijästä, yrittäjästä tai opiskelijasta – tavoitteiden asettaminen ja itsensä johtaminen on aina henkilön omalla vastuulla.

helena-kastikainen-blogi-tavoite-työkirja-2020-ladattava

Tavoitteita voi suunnitella vaikka millaisille elämän osa-alueille töiden ja hyvinvoinnin lisäksi. Elämä koostuu paljon muustakin. Erityisesti esimiehinä tai yrittäjinä, on tärkeää ymmärtää tämä. Voidakseen johtaa muita, on ymmärrettävä laajasti, mistä kaikesta elämä muodostuu. Lisäksi on vaikea pitää huolta muista tiiminjäsenistä, jos oma jaksaminen on koetuksella.

Muita elämän osa-alueita ovat esimerkiksi:

  • Ihmissuhteet
  • Ympäristö
  • Henkilökohtainen kasvu
  • Elämykset
  • Itsensä kehittäminen
  • Oma henkisyys

Itse olen saanut inspiraatiota tavoitteiden asettamiseen mm. Mindvalley:n perustaja Vishen Lakhianin 12 areas of balance-konseptista. Voit tutustua sen aihealueisiin täällä.

Voit siis hyvin asettaa itsellesi tavoitteita laajemminkin perinteisen ura- ja terveystavoitteiden lisäksi.

Jos taas huomaat tiimissäsi olevan väsähtämistä ilmassa, saattaa kadonnut inspiraatio löytyä jostain muusta kuin itse työstä. Töissä kaikki voi olla jees, mutta entä jos vaikka mielekkäät harrastukset uupuvat voi olla vaikea pitää rock & roll – asennetta yllä kasista neljään. Mielestäni on hyvä olla monenlaisia tavoitteita. Esimiehiä on joskus hyvä muistuttaa, ettei elämä koostu pelkästä työnteosta ja tästä on välillä hyvä keskustella tiimiläisten kanssa.

Työkirjaan olen listannut, miten itse tykkään suunnitella vuoteni ja miten pohdin tavoitteitani. Tarkastelen muutamia osa-alueita ja pohdin mihin haluaisin parannuksia. Joskus taas totean jonkin aihealueen kohdalla, että kaikki on jo hyvin ja keskityn ylläpitämään tätä. Voit käyttää työkirjaa myös muiden ajanjaksojen suunnitteluun, kuten esimerkiksi kuukauden tai kvartaalin hahmotteluun. Ei ole väliä milloin aloitat. Lainalaisuudet itsensä johtamisessa ja tavoitteiden tekemisessä ovat samat.

helena-kastikainen-blogi-tavoite-työkirja-2020-ladattava

Lataa ilmainen tavoitetyökirja täältä.

Työkirja on saanut alkunsa yhdestä minulle rakkaimmasta perinteestä. Meillä on ollut jo vuosien ajan puolisoni kanssa tapa viettää vuoden viimeinen päivä hiljentyen unelmiemme ääreen. Uudenvuoden aattona pohdimme, mitä kaikkea on tapahtunut kuluneen vuoden aikana ja mietimme, mitä haluaisimme tulevalta vuodelta. Mietimme erikseen henkilökohtaiseen elämäämme liittyviä tavoitteita, mutta samalla tarkastelemme työelämäämme. Työkirjassa on runko, jonka mukaan itse pohdin aina alkavaa vuotta.